top of page

Vanliga frågor 

 

Samhällsvetenskapsprogrammet använder sig av några olika specifika metoder. Läs om dem nedan. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt så sänd gärna in frågor så svarar vi på dem även här!

01

Vad är Socrative?

 

Eleverna använder sig av ett responssystem för att ge sina svar. Många av lärarna använder sig av detta för att garantera att alla elevers respektive röster blir hörda. Se pedagogiska hjälpmedel

02

Hur används formativ bedömning?

 

På SP använder vi oss av gemensam dokumentation av elevresultat för att resurserna och de övriga lärarna lätt skall kunna se framstegen och hjälpa eleven på vägen. Eleven själv får ta del av sina framsteg varje vecka via mejl och på så vi skall ingen elev leva i ovisshet kring vilka uppgifter som saknas, vilka mål som är uppnådda och vilka utvecklingsområden som just den behöver fokusera på. 

03

Vad är flipped classroom?

 

Det är att eleverna kan ta del av ett kunskapsstoff via film, t.ex. en lektion och på så vis förbereda sig på det stoff som skall behandlas. Via TED Ed kan dessutom eleven svara på frågor kring filmens ämne och läraren kan ta del av svaren samt kommentera. 

04

05

Vad är HTO?

 

Ursprungligen så stod akronymen HTO för "Historie-terminologisk ordbok", alltså att vi i historieämnet började skriva upp ord som eleverna inte kunde för att regelbundet ha ordkunskapstest i syfte att förbättra ordförrådet. Nu försöker så många som möjligt av ämnena på samhällsvetenskapsprogrammet att bidraga med ord och begrepp - fortfarande i syfte att öka elevernas ordförråd. 

06

Vilka ämnen ingår i blocktiden?

 

Samtliga ämnen på samhällsvetenskapsprogrammet. Blocktiden är två och en halv timma varje onsdag eftermiddag. Blocktiden används till olika ämnen varje vecka men samtliga ämnen har del av tiden. Ibland kanske tiden används till diskussion på engelska, ibland till att förbereda sig inför nationella proven i matematik eller ibland för ämnesövergripande arbeten så som uppsatsskrivande eller förberedelser inför skolval, elevråd eller liknande. 

07

Varför har ni litteraturseminarium på SP?

 

Det korta svaret är att vi ständigt försöker utöka elevernas ordförråd (se fråga 04 ovan). En metod att göra detta är att låta eleverna läsa skönlitteratur och att inte bara låta svenskämnet dra detta mycket viktiga lass. I historia och samhällskunskap är skönlitteraturen också en outsinlig källa till perspektiv och reflektioner på allmänmänskliga fenomen. Att läsa om kolonialismen i historia stärks om eleverna samtidigt tar del av "Mörkrets hjärta", att läsa om demokrati och diktatur i samhällskunskap och samtidigt läsa t.ex. Koestlers "Natt klockan tolv på dagen" ger en annan förståelse för hur en diktatur kan påverka medborgarna och till och med få dem att tvivla på sina egna åsikter.

Hur fungerar betygsmatriserna som SP använder sig av?

 

Det nya betygssystemet har kriterier för stegen E, C och A. I matriserna får eleven reda på vilka av målen som de har nått eller hålle på att nå samt vilka förmågro de behöver utveckla för att nå de olika betygsstegen. Matriserna kan verka avskräckande till en början, det är ganska mycket text. Anledningen till att vi ändå använder oss av dem är att de är dessa kriterier som skolverket formulerat och som varje lärare måste använda sig av i sin betygssättning. Naturligtvis förklarar lärarna de olika uppgifterna och de olika målen men formuleringen i sig är viktig på det att det är dessa som används i betygssättningen. 

© 2023 by My site name. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
  • RSS Classic
bottom of page